nedeľa 7. marca 2010

Camera obscura - fotoaparát

Ako sme už v predchádzajúcom článku spomenuli, že riešiť "Cameru obscuru" systémom použitia krabice je neefektívne.

Nástupom digitalizácie ustúpili do úzadia analógové fotoaparáty. A to dosť kvalitné na to, aby len tak ležali v šuplíku.

Ako na to
Na burzách alebo aukciách je možné získať poškodené objektívy na príslušné fotoaparáty, ktoré môžeme upraviť pre fotografovanie dierkovou komorou.

Výhoda fotoaparátu je tá, že má uzávierku, ktorú môžeme ponechať otvorenú akokoľvek dlho potrebujeme. Poškodenému objektívu vyberieme všetky šošovky a dáme pozor aby sa nám clona nepoškodila. Nechávame ju tam preto, aby nám pomáhala zabrániť bočnému osvetleniu. Dáme si urobiť krúžok s malou dierkou, je možné experimentovať aká veľká má byť. Nasadíme pred clonu. Snažíme sa aby bola rovno.

A môžeme sa vybrať do terénu. Na statív dáme fotoaparát so základným objektívom, pokiaľ máme zrkadlovku a zamierime na objekt, ktorý budeme snímať. Keď sme si určili objekt, vymeníme objektív s dierkou bez optiky. Vidíte, ake jednoduché? A môžeme na začiatku spraviť testy ako dlho treba exponovať. Pokiaľ máme kinofilm, v pohode urobíme 36 záberov. A to už je niečo iné.

Ale samozrejme môžme použiť a doporučujem veľký formát 6x9 cm. Tieto parametre spĺňajú obzvlášť staré mechové zariadenia. Urobíme s nimi síce len 8 snímkov, ale kvalita je iná. Samozrejme potom negatívy zoskenujeme veď čo iné budeme robiť a môžeme v experimentovať v niektorom open source programe.

Čo sa týka fotografovania a experimentovania Camerou obscurou tak v pohode môžeme použiť preležané filmy, ktoré sa v aukciach dajú nakúpiť naozaj veľmi lacno.

Tí, ktorí majú možnosť získať ešte fotopaier Document od firmy Foma, tam sa pozrite aké perfektné veci sa dajú robiť. Aby sme ho mohli potom spracovávať mokrým spôsobom tak negatív potrieme olejom aby bol priesvitný a môžeme ho dať do zväčšováka.

Prajem vám mnoho krásnych chvíľ pri experimentovaní.

Autor: Laco Zachar
Foto: © wikipedia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára